» Recensies
Foto Vermoord Naakt, J.D.Robb

Een knappe thriller die je van bladzijde naar bladzijde meeneemt. En als je er niet om verdacht bent lees je hem in een keer uit.
We maken kennis met Eve die al tien jaar bij de politie werkt. De kennismaking is intrigerend, want het wordt duidelijk dat Eve van haar eigen geschiedenis helemaal niets weet, zelfs haar naam is haar onbekend. De naam Eve is haar gegeven, toen ze gevonden werd. Gedurende het verhaal komt dit gegeven in verschillende gedaanten terug. Gaandeweg wordt het dan ook, tijdens het oplossen van een aantal moorden steeds verder ontwikkeld.
Eerst wordt er één vermoorde prostitué gevonden. Later volgen er meer. En steeds blijkt dat de dood wordt 'geacteerd'. De vermoorde vrouwen worden steeds in dezelfde houding op bed aangetroffen, met grote precisie door de moordenaar in scene gezet. Daaruit wordt direct de conclusie getrokken dat het om een seriemoordenaar gaat. Of is het een copycat?
Eve krijgt de opdracht om het hele onderzoek uit de publiciteit te houden op orders van het allerhoogste gezag. Toch worden details al snel onthuld in de krant. Waar komen die details vandaan? Is er een lek in het korps? Of komt de informatie van de moordenaar?
Op zoek naar de mogelijk betrokkenen waaronder zich wellicht de moordenaar zou bevinden, doen zich een aantal kandidaten voor. Met een ervan ontwikkelt Eve, tegen wil en dank, een relatie. Twee eenzame zielen die in elkaar het eigen verhaal herkennen. Dat hij daarnaast een van de machtigste mannen van de wereld is maakt het geheel erg ingewikkeld, temeer omdat hij hoofdverdachte is.
De relatie verdiept zich tot een erotische, waarvan de details opeens ook openbaar worden.
In alles geholpen door haar trouwe assistent en computerexpert Freeny worstelt Eve zich van de ene verdachte naar de volgende. Onder de toenemende druk van de leiding van het korps alsook het publiek.
Uiteindelijk, maar eerst op een van de laatste pagina's wordt duidelijk wie het heeft gedaan. De mogelijkheid dat hij de dader zou zijn was vanaf het begin bekend, maar net als Eve kijkt ook de lezer makkelijk over deze kandidaat heen. Dit is J.D.Robb ten voeten uit. Het verhaal houdt je vast tot het einde. Dat alles zich afspeelt de toekomst maakt het verfrissend, zonder ooit een sciencefiction te worden.
Ik heb het met plezier gelezen.

------------------------------------------------------------------------

Schaarste:
Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen.

"Mijn hoofd loopt me om", geeft aardig aan waar dit boek over gaat.
Je bent zo druk dat je geen tijd hebt om ergens anders mee bezig te zijn.
Je moet over zoveel dingen nadenken dat je geen ruimte meer hebt om alles goed in de gaten te houden.
Je moet zo hard schoffelen om je dagelijkse brood te verdienen, dat je aan niets anders kunt denken dan aan geldgebrek.
Al deze situaties hebben één ding gemeen: ze ontstaan door schaarste.
Als je het zo druk hebt, heb je geen tijd voor andere dingen. Je tijd is schaars.
Als je over zoveel moet nadenken, is er schaarste aan ruimte in je hoofd om ook aan andere dingen aandacht te geven.
Als je zo hard moet werken voor de kost, dan heb je geldgebrek: geld is schaars.
Je kunt nergens anders aan denken, nergens anders mee bezig zijn, want je bent bezet.
Het boek spreekt van 'bandbreedte'. "Bandbreedte is een maatstaf voor de hoeveelheid bewerkingen die onze hersenen aankunnen, ons vermogen om aandacht op te brengen, om goede beslissingen te nemen, om vast te houden aan onze plannen en om verleidingen te weerstaan."
Schaarste heeft als effect op je hersenen dat ze automatisch ervoor kiezen dat ze zich gaan focussen op de zaak die schaars is. Je ontwikkelt een soort tunnelvisie waarbij alle zaken die niet met het schaarsteprobleem te maken hebben, buiten de tunnel vallen. En dus letterlijk buiten beeld zijn.
Schaarste bepaalt hoe je denkt en hoe je handelt.
Het boek geeft in een uitgebreid hoofdstuk aan hoe je dit denken en handelen kunt beïnvloeden, zodat de schaarste afneemt.
Dat maakt het boek zeer interessant want iedereen heeft van tijd tot tijd of regelmatig ergens gebrek aan: schaarste.

[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Richard Dawkins

ASN Bank

Out Campagne

Centre for Naturalism

Atheist Aliance Internat

  • Ook internationaal tellen we mee!

Freethinker

  • Ga naar freethinker.nl. “I do not know how to teach philosophy without becoming a disturber of established religion.” Baruch Spinoza

Stichting Skepsis

Kennislink

Schrijven Online

  • Schrijven Online biedt nieuws en achtergronden, informatie en inspiratie voor iedereen die plezier heeft in creatief schrijven. Ga naar Schrijven Online.org

Edith Louw

De Holandse Molen

Ned. Federatie Naturisme

Oude Groninger Kerken

Makkelijke Moestuin

COC

  • Ga naar COC.nl

    Het COC stelt zich ten doel: 1. het bevorderen van maatschappelijke hervormingen om daardoor tot integratie van homoseksualiteit te komen; 2. het bevorderen van persoonlijke emancipatie door het stimuleren van de bewustwording omtrent de eigen en maatschappelijke situatie (en de relatie daartussen) ten aanzien van lesbische- homo- en biseksualiteit, transgender en man/vrouwrollen.

Website statistieken Copyright 2002-2018